Drie redenen waarom sporten gezond is

Sporten is in principe goed voor je brein en psychisch welzijn, maar topsporters hebben wel met een aantal geestelijke problemen te maken.

 

Een paar keer per week lekker lopen, fietsen, zwemmen of voetballen is niet alleen een positieve stimulans voor je gezondheid, maar ook goed voor je brein en psychische gesteldheid. Dat heeft onderzoek wel laten zien. Vier resultaten uit de afgelopen jaren:

 

Sporten beschermt tegen depressie en geheugenverlies

Ouderen die sporten, hebben minder vaak last van geheugenproblemen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het ‘sporthormoon’ irisine. Het was al bekend dat je spieren dat aanmaken bij inspanning, en je lichaam daarmee beschermen tegen onder meer overgewicht en diabetes type 2. Maar dit hormoon blijkt bij sporten ook vrij te komen in je brein, en helpt daar bij het verwerken en opslaan van informatie. Inderdaad, precies wat nodig is voor een goed geheugen.

Sporten stimuleert creatief denken

De 19e-eeuwse filosoof David Henry Thoreau wist het al: “Op het moment dat mijn benen in beweging komen, komen mijn gedachten op gang.” De wetenschap heeft zijn ervaring bevestigd. Drie keer per week een minuut of 40 wandelen is al genoeg om de verbinding tussen verschillende hersengebieden te verbeteren. En met zo’n connected brain is het makkelijker om problemen om een creatieve manier op te lossen.

Sporten voorkomt hersenziekten

Hardlopen en andere cardiosporten kunnen de afbraak van het brein helpen voorkomen. Zo ontstaan er minder ontstekingen en blijft je grijze massa langer en beter actief. Dat heeft onder meer te maken met de aanmaak van zogenoemde astrocyten, die een rol hebben bij de opbouw van bloedvaten. Maar het heeft ook te maken met de grotere activiteit van het immuunsysteem, dat ziektes en beschadigde cellen te lijf gaat.

 

meer lezen? Bekijk het gehele artikel op: https://www.nporadio1.nl/wetenschap-techniek/257-dit-is-wat-sport-doet-met-je-brein