Begin eerst eens met gewoon gezond te eten

Sportvoeding – Er bestaan veel misverstanden en mythes over sportvoeding. In Eet als een atleet wordt geprobeerd deze mythes te ontkrachten. „Het is vaak vechten tegen de bierkaai.”

Welke proteïneshakes moet ik drinken na de training, hoeveel creatine moet ik slikken voor meer spierkracht, moet ik tijdens het hardlopen kokoswater of Isostar drinken? Het antwoord op deze vragen is: vergeet het allemaal, eet een boterham met appelstroop en vul je bidon met water. Het is een saai antwoord, waarachter een net zo saai advies ligt: begin eerst eens met gewoon gezond eten. Een advies dat op de meeste Nederlanders – we sporten gemiddeld ongeveer twee keer per week – van toepassing is.

Gewoon gezond eten, dat zou ook de titel kunnen zijn van het nuchtere boek Eet als een atleet, van Saraï Pannekoek, Titia van der Stelt en Vera Wisse.

Ze zijn alledrie sportdiëtist en wetenschapper en vorige week verscheen hun boek over sportvoeding. Niet bang zijn voor koolhydraten, genoeg groente, fruit en zuivel eten, en pas als je echt vaak en intensief sport kijken of je nog iets extra’s nodig hebt – dat is ongeveer de strekking. Maar daar trek je geen volle zalen mee. De markt voor sportvoeding is groeiende, zelfs op gewone toetjes staat tegenwoordig ‘Protein’.

De auteurs trekken de trendgevoelige sporter hun boek in met recepten als ‘chunky monkey oats’ en ‘edamame-hummus’, de ware boodschap krijgt de lezer als gezond tussendoortje geserveerd. De drie auteurs leggen op een serieuze manier uit wat goede sportvoeding is. Waar ze beweringen doen over de effecten van voeding of eetgedrag, verwijzen ze naar de wetenschappelijke literatuur. Het is een boek dat geen kwaad kan naast de bestseller die in twaalf weken een killer body belooft.

Vera Wisse ziet in haar praktijk veel jonge sporttalenten, maar ook mensen die bijvoorbeeld een triatlon willen lopen. In haar gesprekken over sportvoeding moet ze vaak helemaal terug naar de basis, om misverstanden en mythes te ontkrachten. „Vooral eiwitten (proteïne) zijn een enorme hype. Dan leg ik uit wat eiwitten zijn, wat ze doen en waarom je ze niet de hele dag door hoeft te eten.”

Meer lezen? Lees het gehele artikel op: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/25/begin-eerst-eens-met-gewoon-gezond-te-eten-13666586-a1578603