Zitten is dodelijker dan roken

Wie beweert dit?

De Amerikaanse arts James Levine, die zich in zijn werk bezig houdt met overgewicht, is de bedenker van de term ‘zitten is het nieuwe roken’. In 2014 zei hij tegen de Los Angeles Times: “Zitten is gevaarlijker dan roken, doodt meer mensen dan HIV en is verraderlijker dan parachute springen. We zitten onszelf dood.”

 

Waarom is zitten zo ongezond?

Het stilzitten achter een bureau zou de werking van het lichaam zo afremmen dat er amper calorieƫn worden verbrand waarmee de kans op diabetes en overgewicht direct stijgt. Hoe schadelijk het is, wisselt per studie. Het is dan ook afhankelijk van hoeveel uren iemand zit, ook na het werk, of er wordt gesport en of er andere ongezonde gewoontes zijn. Maar dat veel zitten ongezond is, komt in alle onderzoeken terug. Het zorgt er in ieder geval voor een verhoogde kans op vroegtijdig overlijden en een grotere kans op hartziekten. Beweeg iedere dertig minuten, zeggen de onderzoekers.

 

 

Meer lezen? Bekijk het gehele artikel op: https://www.ad.nl/ad-werkt/zitten-is-dodelijker-dan-roken~a1f05853/